ponedjeljak, lipnja 01, 2009

HRVATSKI OVČAR (preuzeto iz MOJ PAS 11-12/2008.







PORIJEKLO: Hrvatska Datum objavljivanja važećeg originalnog standarda: 23-06.1969.


UPORABA: iako je naročito razvijen njegov instinkt pastirskog psa, može se dobro koristiti i kao pas čuvar


KLASIFIKACIJA FCI-a: skupina 1 – pastirski psi (s izuzetkom švicarskih planinskih pasa) Sekcija 1 – ovčarski psi Bez radnog ispita


OPĆI IZGLED: Visina hrvatskog ovčara nalazi se na donjoj granici srednje velikih pasa. Njegova osnovna boja je crna, kratka dlaka na glavi i na udovima karakteristično su obilježje pasmine.


PONAŠANJE / KARAKTER(ĆUD): Živahan, pozoran, skroman, lako ga je obučiti.


VAŽNE PROPORCIJE: Duljina tijela nadmašuje visinu na grebenu za oko 10% tako da je silueta tijela prilično pravokutna.





GLAVA:


GORNJI DIO GLAVE:


OPĆENITO: glava je klinastog oblika i razmjerno lagana, duljina gubice se odnosi prema duljini lubanje u omjeru 9:11, ukupna duljina glave iznosi oko 20 cm.


LUBANJA: sužavajući se prelazi u gubicu, obrvni lukovi nisu vrlo razvijeni, obrazi su zaobljeni ali ukupno gledajući glava je suha, čeona brazda nije naglašena, gledano odozgo lubanja je ovalna, zatiljni greben može biti istaknut.


STOP: slabo izražen





PREDIO LICA:


NJUŠKA: uvijek je crna i ne strši preko prednjeg ruba gubice


GUBICA: ona je suha, nosnik je gledano iz profila ravan i nastavlja se na gornji dio lubanje u obliku klina, donja čeljust nalazi se u dobrom odnosu prema gubici tako da ova ne izgleda ni suviše šiljasto ni tupasto.


USNE: one su tanke, napete i elastične s dobro zatvorenim kutovima usana, vidljiva sluznica usana je crna


ZUBI: dobro razvijeni zubi sab škarstim zagrizom, klještasto zubalo je dozvoljeno no nepoželjno; potpuno zubalo


OČI: kestenjasto-smeđe do crne, srednje velike; bademastog oblika; živahnog izraza; os otvora između kapaka ne stoji koso; kapci su priljubljeni i tamno pigmentirani


UŠI: trokutaste, napola ili potpuno uspravljene; srednje duge i nasađene malo sa strane; uspravne ušu su poželjne; kupiranje nije dozvoljeno.


VRAT U odnosu na leđnu liniju vrat stoji koso; njegova gornja i donja linija teku ravno; umjereno je dug, mišićav, zaobljen ali ne prejako; koža je bez nabora i gusto odlakana.


TIJELO GREBEN: nije isturen; prijelaz od predjela vrata k leđima je postupan i jedva zamjetan.


LEĐA: kratka i mišićava


PREDIO SLABINA: kratak i mišićav


SAPI: srednje duge; blago nakošene, mišićave i znatne širine


PRSA: srednje duga, vrlo široka i duboka, sa zaobljenim rebrima, predprsje nije jako naglašeno; linija predprsja prelazi u donju liniju vrata


TRBUH: blago usukan; popunjene čvrste trbušne slabine


REP Umjereno visoko nasađen; njegova dlaka je duga i gusta; u stanju mirovanja rep je nošen nisko ili u visini leđne linije; kada je pas pozoran, nošen je iznad leđne linije; đštenad može biti rođena bez repa ili ih se kupira tako da rep kod odraslog psa nije dulji od 4 cm





UDOVI


PREDNJI UDOVI: prednji udovi su ravni i gledano sprijeda paralelni; kutovi zglobova prilično su otvoreni što ima za posljedicu prilično strm stav; udovi su srednje dugi ramena su neznatno nagnuta, srednje duga i mišićava; nadlaktice su razmjerno kratke; podlaktice su duge i mišićave, lagan kostur. Prednje šaplje je suho i jedva istaknuto, prednje došaplje ne stoji potpuno uspravno; prednje šape su male i blago duguljastog oblika; prsti su tijesno priljubljeni; nokti crni ili sivi; jastučići su čvrsti.


STRAŽNJI UDOVI: zglobovi stražnjih udova imaju prilično otvorene kutove; gledano straga udovi su paralelni; potkoljenice su prilično duge a skočni zglobovi su nisko smješteni; natkoljenice su umjereno široke i mišićave; skočni zglobovi su suhi, dobro razvijeni i imaju umjereno otvorene kutove. Stražnje šape nalikuju na prednje, međutim nešto su duguljastije. Peti prsti trebaju se odstraniti.


HOD: poželjan način hoda je kas; on je umjereno izdašan





DLAKA


KAKVOĆA DLAKE: na leđima dlaka je duga 7-14 cm; predio lica je uvijek pokriven kratkom dlakom; na vanjskoj strani ušiju dlaka je kratka a na njihovoj unutarnjoj strani dulja; na stražnjoj strani prednjih nogu nosi dugu dlaku (rese) koja seže do šaplja; stražnji udovi su pokriveni resama do skočnih zglobova (gaće). Dlaka je razmjerno meka, valovita ili čak kovrčava; nikada ne smije biti vunasta. Poddlaka mora biti gusta.


BOJA DLAKE: osnovna boja je crna; poneka bijela oznaka je dozvoljena; na glavi, tijelu i repu bijele oznake nisu dozvoljene, ali jesu ispod grla, na i ispod prsa; bijele oznake na prstima ili šapama su dozvoljene ali nepoželjne. Bijele čarape umanjuju ocjenu oblika.





VISINA Visina tijela kod mužjaka i ženki varira između 40 i 50 cm





GREŠKE Svako odstupanje od gore navedenih točaka mora se smatrati greškom, penalizacija koja će biti srazmjerna stupnju odstupanja -svaka druga pigmentacija njuške osim crne -nedostatak više od dva PM1 -predgriz ili podgriz -svjetle oči ili albinično oko -obješene uši -potpuno vunasta ili preduga dlaka -duga dlaka u predjelu lica -bijele oznake na glavi, tijelu i repu Visina iznad 50 i ispod 40 cm


PRIMJEDBA: Mužjaci moraju posjedovati dva na očigled normalno razvijena testisa koji se u potpunosti nalaze u skrotumu